Klågerupskolans musikaler genom tiderna – en kort sammanfattning

 

”GLID” (2000)
En musikal vars handling var fritt hämtad/inspirerad av Grease. Den musikaliska biten sköttes av dåvarande musiklärare Kai. Regin sköttes av Åsa (elev i så 9). Intresset för att medverka i musikalen var betydligt högre bland tjejerna vilket medförde att många av killrollerna fick besättas av tjejer. Eleverna som medverkade gick i så 7-9. Som sig bör fick dansnummerna en stor plats i framförandet.

”Ljuv musik” (2001)
En historia med influenser från Askungen och Fantomen på operan, där även delar av musiken var hämtad. Liksom året innan deltog elever från flera årskurser. Kai stod åter bakom musiken, bildvikarierande Mia som regissör och Johan som tekniskt ansvarig. Till denna musikal hade skolan införskaffat ordentlig ljusutrustning som sköttes av den nybildade ljusgruppen.

Ljuv musik

”Vilse” (2003)
Vanligtvis är musikalarbetet ett långvarigt arbete som sträcker sig över nästan hela läsåret. Då Kai slutat som musiklärare 2002 så fanns inte den drivande kraften kvar. I mars månad diskuterades musikaltankar i personalrummet och vår nyinsatta vikarie Kristoffer såg inga som helst problem med att få ihop en musikal på 1,5 månad, vilket också gjordes.

vilse

Ett sagomanus sattes ihop med några delar från Alice i underlandet blandat med Trollkarlen från Oz och en skvätt Skönheten och odjuret i en salig röra . Regin sköttes av en återinhyrd Mia, den musikaliska biten tog Kristoffer hand om, och tekniken av Johan.

Vilse - skylten

”De Plej” (2004)
En manusgrupp bildades tidigt på höstterminen. Förslagen på olika historier var många, men alla refuserades av en eller annan anledning. Till slut återstod det bara att skriva en musikal om hur man skriver en musikal ”De Plej” var född. Bland karaktärerna så minns man tydligt den minst sagt underliga regissören. Nytt för året var att nästan all musik var egenhändigt komponerad av Kristoffer och Anna, där Anna även stod för större delen av låttexterna. Regi av Michael med assistans av Malin (så 9). Tekniken sköttes av ljusgruppen under ledning av Johan

”En djävulsk plan” (2005)
Manus kan man beskriva som en svensk variant av Forrest Gump. Huvudpersonen Ebba är dotter till Alfred Nobel som tvingats lämna över dotterns själ för att hustrun skulle överleva graviditeten till självaste djävulen. Under Ebbas dagliga fågelmatning från parkbänken så överöses förbikommande med mer eller mindre sannolika historier. Det visar sig att allt ifrån Pippi Långstrump, IKEA, Ebba Grön och Curt Cubain alla har en gemensam nämnare i form av Ebba. Då fadern skrivet kontrakt med djävulen så fick andra glänsa i berömmelsen istället för Ebba.

Musiken skrevs åter igen av Kristoffer och Anna. Regi sköttes av Michael och tekniken av Johan. Som extra hjälp fanns lärarkandidaten Tobias som visade sig vara en väldigt värdefull tillgång.

”Tobens tårar” (2006)
Vår hittills mörkaste musikal – En sen kväll i storstaden Chicago runt 1920 så knivmördas kändisadvokaten Anita von Leven brutalt i sitt arbetsrum. Motivet till mordet visar sig vara ett testamente som förkommit under mystiska omständigheter. Det visar sig vara Wolfgang, som styr och ställeri musikaffären ”Toben & Söner” inte är den rättmätige ägaren. Ovetandes om Wolfgangs tveksamma förflutna finns sönerna Benny och Bob, samt dottern Jenny alltid där för att hjälpa till i affären.

Musikalen engagerade rekordmånga niondeklassare (c:a 40 st) och det framfördes totalt åtta föreställningar. Medverkande personal var en repris av 2005 års version, alltså musik av Kristoffer och Anna, manus och regi av Michael och teknik av Johan.

”I död mans land” (2007)
Alla tidigare musikaler på Klågerupskolan har framförts i matsalen. En tanke som funnits med länge var att sätta upp musikalen i Idrottshallen med alla möjligheter och problem som detta medför.

Produktionen blev större än någonsin, där 40 elever i så 9 ville vara med på scen, samt ytterligare en handfull var med i bandet, eller skötte ljud och ljus.

”Skamfödd” (2008)
Ãven 2008 års musikal sattes upp i idrottshallen. De sju dödssynderna spelade en stor roll i handlingen.

”Av kungligt blod”  (2009)

”1339” (2010)
Handlingen i korthet: Vi befinner oss i ett land i en annan del av världen. En kille, Melgrim och en tjej, Ismalda förälskar sig i varandra, men pojkens far Ali Baba motsätter sig deras kärlek då han har egna erfarenheter av att kärlek bara leder till smärta. Det unga paret beslutar sig för att rymma till Sverige där Ismaldas mormor redan bor. Ãven Ali Baba har kopplingar till Sverige, då barnens mor, hon som en gång svek honom, kommer därifrån. Detta svek har Ali Baba aldrig kunnat förlåta och tillsammans med sin terrororganisation planerar han en fruktansvärd hämnd och för att även Melgrim ska förstå att kärlek är förkastligt vill han att Melgrim ska utföra dådet.

Affisch

Melgrim och Ismalda lyckas fly och väl i Sverige träffar de Ismaldas mormor. Samtidigt som de nyanlända flyktingarna gör sig hemmastadda i sitt nya land får vi ta del av hur Ali Baba planerar sitt hemska dåd. Ali Baba och hans terrorister fängslar dem alla och tvingar Melgrim att ta på sig uppdraget att utföra dådet mot att de andra släpps fria. I ett desperat försök att finna Melgrim väljer Ismalda att kliva ombord på tåget 13:39. Just det tåg som av någon valts ut som mål för en terrorattack, men det är inte Ali Babas organisation som ligger bakom. I sista scenen får vi se vad det var för ett ”hemskt dåd” som Ali Baba hade i åtanke för Melgrim. Allting är inte alltid som man tror!

TEMAN:
– Att gå göra sina egna val
Melgrim vill följa sitt hjärta men hans far vill fatta beslut åt honom för att förskona honom från lidande. Även Ismaldas mormor har valt att lämna sitt land för att få uppleva det som livet har att erbjuda.

– Rasism och förståelse
I musikalen har två familjer från utlandet. Ali Baba, som ju framstår som urtypen för hur en terrorist ska vara är egentligen en ganska oskyldig person. Tanken är att låta våra fördomar komma på skam då de som utför attentatet i själva verket är ett gäng pensionärer som tröttnat på att SJ aldrig kan passa tiden. Rasismen representeras av en polischef och hennes sätt att vara mot de anställda. Dock så delas inte hennes åsikter av resten av poliskåren.

För en ny värld (2011)

För en ny värld

En musikal som utspelar sig i framtiden där alla har tillgång till egna robotar. Robotarna är programmerade att göra olika sysslor som att städa, dansa, slåss – men de har också känslor. Musiken är helt egenproducerad och skriven av elever och lärare. Utöver det vanliga personalgänget med Mikael, Anna, Anders och Johan, så var även Ola inhyrd som koreograf.

Klosterfobi (2012)

Musikalen utspelar sig i klostermiljö med olika intriger kopplade till vapenhandel, munkar och nunnor med inte helt rena samveten. Lärare som arbetade med eleverna under denna uppsättningen var: Anna, Anders, Helene och Ola (Inhyrd koreograf/regissör). Ljud och ljusgruppen stöttades av Johan. Föreställningarna visades i idrottshallen och både den fasta och den portabla scenen nyttjades.

Trägen vinner allt (2013)

Ett larmsamtal inkommer gällande konstiga ljud från en gammal byggnad. Polisen som undersöker det hela hittar en gammal anteckningsbok där underliga medicinska försök beskrivs. En galen forskare är övertygad om att jordens undergång är nära, och söker därför efter ett sätt att uppnå evigt liv.

I sina undersökningar så gör forskaren tillsammans med sin assistent försök på patienter som drabbas av diverse biverkningar. Det slutgiltiga experimentet leder till att alla i försöket förvandlas till Zoombier.

”Ay min Tutte” (2014)
Tutte tvingas ta över Faraorollen redan i tidig ålder. Musikalen utspelar sig i forntida Egypten där det utspelar sig intriger gällande makt kärlek och frihet. Lärare som arbetade tillsammans med eleverna denna uppsättning var Anna och Anders. Fem  föreställningar i Klågerupskolans idrottshall. För första gången består hela orkestern av endast elever och Anders fick istället ta plats vid ljudbordet. Eleverna som skötte teknik och ljus stöttades av Johan.

 

 

 

Ovan är som sagt en kort sammanfattning av de olika musikalerna, skrivet direkt från minnet. Det kan finnas felaktigheter som ni gärna får påpeka. Framöver hoppas jag kunna komplettera musikalerna med foton och musik, kanske även videomaterial. Till den första musikalen (Glid) så består materialet endast av en dålig videoinspelning, så finns det någon som har foton liggandes så hör gärna av er.

/Johan Palmgren