Traditioner

tradition (latin. tradi´tio ‘överlämnande’, ‘det som överlämnas’), det mångdimensionella sociala arv som överlämnas från släkte till släkte. (källa Nationalencyklopedin)

På Klågerupskolan har det under åren utkristalliserat sig några evenemang som får räknas som traditioner. Många av traditionerna berör framförallt eleverna i så 9.

Skolavslutningen
Julavslutningen sker i idrottshallen med elever från så F-9. Vanligtvis så uppträder en mängd elev/personal-konstellationer med musikaliska förtecken. Avslutningen vävs samman av två konferencierer från så 9.

Sommaravslutningen för niorna sker kvällen innan den ”stora” avslutningen. Niorna samt föräldrar och syskon bjuds in till evenemanget som sköts av niornas mentorer. Avslutningsvis åker elever och mentorer med buss till ”hemlig ort” på en fest arrangerad av Fältgruppen för kommunens samtliga nior.

Volleybollturnering
I sista veckan innan julavslutningen har så 7-9 volleybollturnering. Eleverna delas in i ett antal flick och pojklag, vanligtvis så hittas det på ett lagnamn som resulterar i diverse utklädnader. Gruppspel leder till slutspel, vilket leder till ett vinnande lag som slutligen möter ett lärarlag. Avslutningsvis har alla elever och personal i så 6-9 gemensam dans i idrottshallen under ledning av idrottslärarna.

Lucia
Elever i så 9 framför ett traditionellt luciatåg för alla elever och personal i idrottshallen. Innan skolan blev en F-9 skola 1998 hade årskurs 2 hand om det ”stora” luciatåget för alla elever och så 6 lussade för personalen.

Musikal
Sedan skolan blev en F-9 skola 1998 har det satts upp ett antal musikaler. De har än så länge alltid framförts i matsalen på den ganska begränsade scenen. Matsalen rymmer 150 personer, så det har alltid behövts ett antal föreställningar för att alla elever samt nära och kära ska ha möjlighet att se dem. Från att inledningsvis varit en angelägenhet för intresserade medverkande från så 7-9, har det från och med 2003 endast varit för elever i nian.

Vårshow
FN-dagen
Lärarmiddag (så 9)
Brännbollsturnering
Springslanten
Hajk (så 9)
Fotbollsturnering
Innebandyturnering

Ovanstående lista är inte komplett och på skolan har vi en hel del arrangemang som inte riktigt kan räknas som traditioner (än).

Text av Johan Palmgren